Nähtyä ja koettua 

Kuvakertomus kevätretkestä Raaseporiin ja Tenholaan 24.5.2014

Aurinkoisella, suorastaan helteisellä retkellä oppaanamme toimi maakuntamuseon tutkija Peter Sjöstrand. Retkelle osallistunut jäsenemme Timo Rasimus on ystävällisesti luovuttanut katsottavaksemme ottamansa hienot valokuvat, joista osa on valittu tähän kuvakertomukseen.

angokevat14_20140524_095248.jpg

Kertomus alkaa kampakeraamiselta asuinpaikalta Långåmossarnasta Karjaalta, jossa angolaiset ovat kaivaneet kaksikymmentä vuotta sitten. Kaivauspaikka on oikealla näkyvän hiekkakuopan yläreunalla.

angokevat14_20140524_111140.jpg

Seuraava kohde oli Karjaan Brobacka, jonka tunnetuimmat muinaisjäännökset ovat kaksi nelisivuista latomusta. Kuvassa suurempi latomus, joka on ajoitettu roomalaisajalle tai kansainvaellusajan alkuun.

angokevat14_20140524_134146.jpg

Matkaa jatkettiin Pohjan Kasbergetin komealle hiidenkiukaalle, josta on hieno näköala moneen suuntaan. Vasemmalla olevia retkeläisiä tuskin erottaa kuvasta.

angokevat14_20140524_143756.jpg

angokevat14_20140524_143234.jpg

Yllä Tenholan kivikirkko, joka on rakennettu 1400-luvun puolivälissä tai heti sen jälkeen.Kirkon sisällä on säilynyt muutamia vanhoja puuveistoksia (oik.).

Matkan jatkuessa poikkesimme Tammisaaressa EKTA-museokeskuksessa, jossa tutustuimme uuteen perusnäyttelyyn jossa erityisesti esihistoria ja  kaivauksissa löydetyt paikalliset esineet olivat hyvin esillä.

Museokeskuksen jälkeen saimme tiedon, että arkeologi Jan Fast on Karjaan kotiseutuyhdistyksen kevätretkellä löytänyt Karjaan Säterinkadulla koekuopasta mm. kaksi piinuolenkärkeä. Suuntasimme innostuneina löytöpaikalle katsomaan löytöjä.

angokevat14_20140524_163842.jpg

angokevat14_20140524_162902.jpg

Vasemmalla Jan Fast Säterinkadulla apulaisineen, oikealla todennäköisesti skandinaavista alkuperää oleva tumma piinuolenkärki.

Paluumatkalla vierailimme viimeisessä angokevat14_20140524_170422.jpgkohteessamme, Granbbackan keskiaikaisella linnanrauniolla. Rakennus on ollut alunperin yksityisen Grabbe-suvun 1400- ja 1500-luvun taitteessa rakennuttama kartano.

Teksti Pekka Rantanen

Kuvat Timo Rasimus


Kokemuksia Viron Narva-Jôesuun kaivaukselta heinäkuussa 2013

Vuoden 2013 kaivauksen ensimmäisen viikon lopulla harrastajat johtajineen yllättyivät iloisesti: koekuopasta löytyi miltei ehjä nuorakeraaminen astia. Tämä merkitsi sitä, että paikalla oli nuorakeraamikkojen hauta. Edellisen kerran tutkimuskaivauksella on Virossa löytynyt nuorakeraaminen hauta yli 60 vuotta sitten. Hauta kaivettiin esiin viikolla 28.

Seuraavassa Kerkko Nordqvistin kuvaus angolaisten kaivausmatkasta:

Jo lähes perinteeksi muodostuneet kh_127_astia.jpgarkeologiset kaivaukset Virossa suoritettiin vuonna 2013 heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Narvan kaivauksille osallistui kaikkiaan 12 angolaista sekä seitsemän virolaista arkeologian opiskelijaa ja arkeologia, kaivausten johdosta vastasivat professori Aivar Kriiska, sekä arkeologit Kerkko Nordqvist ja Sarita Sandell. Tutkimusten kohteena oli kahden edellisen vuoden tapaan Narva-Jõesuu 2B:n nuorakeraaminen asuinpaikka. Kaivaus paljasti paksut kulttuurikerrokset, joista saatiin löytöinä tuhansia keramiikan paloja sekä jonkin verran iskettyä kiviaineistoa ja palanutta luuta. Kenttähavaintojen perusteella paikalla on mahdollisesti myös jonkinlaisenpuhdas_astia_pieni.jpg rakenteen tai rakennuksen jäännöksiä – tutkimukset jatkuvat ensi vuonna, jolloin nykyistä kaivausaluetta on tarkoitus laajentaa, jotta mahdollisen rakenteen olemassaolosta, mitoista ja muista ominaisuuksista saadaan lisätietoa.

Kaivauksissa todettu kulttuurikerroksen paksuus ja suuri löytömäärä ovat hyvin poikkeavia verrattuna muihin nuorakeraamisiin asuinpaikkoihin, mahdollisesta rakennuksesta puhumattakaan. Lisää oli silti luvassa. Ensimmäisen kaivausviikon lopulla asuinpaikan reuna-alueelle kaivetusta koekuopasta paljastui kokonainen nuorakeraaminen astia, joka antoi aiheen epäillä haudan olemassaoloa. Epäily varmistui toisen kaivausviikon lopulla, kun paikalle avattu kaivausalue saatiin lopulta haudan tasoon asti. Hauta-antimien – kolme saviastiaa, kaksi vasarakirvestä, hioin ja meripihkakoru – perusteella kyseessä on kaksoishautaus. (Ylinnä ensimmäinen astia esiin kaivettuna, alla tyhjänä, alakuvassa kirves koekuopasta.) Luut eivät kuitenkaan valitettavasti olleet säilyneet dyynihiekassa toisen vainajan hampaita lukuun ottamatta.

Narva-Jõesuussa kaivettu hauta on kirves_pieni_r.jpgensimmäinen tutkittu nuorakeraaminen hauta Virossa sitten vuoden 1948 – ja ensimmäinen jossa asuinpaikan ja kalmiston suhdetta on mahdollisuus tutkia modernein arkeologisin menetelmin. Jos paikalla ennen ensi kesää tehtävät geofysikaaliset tutkimukset osoittavat, että alueella on enemmänkin hautoja, on kaivaustutkimuksia tarkoitus jatkaa myös näiden osalta. Lämpimien kelien, ajoittain pitkiksi venyneiden työpäivien ja asuntolaa kiusanneen kroonisen (lämpimän) veden puutteen lisäksi kaksiviikkoista kaivausrupeamaa luonnehtivat siis kaikki ennakko-odotukset ylittäneet löydöt, jotka saivat näkyvyyttä myös valtakunnallisissa tiedotusvälineissä: ERR (Viron YLE) teki aiheesta jutun uutislähetykseensä (ks. videoklippi http://uudised.err.ee/index.php?06283507), jonka pohjalta uutisoivat myös Postmees (http://www.postimees.ee/1302262/err-arheoloogid-leidsid-narva-joe-aarest-kiviaja-lopust-parit-kalmistu) ja Õhtuleht (http://www.ohtuleht.ee/533900), lisäksi paikallinen Põhjarannik-lehti lähetti reportterinsa paikalle.

Lehtiuutisissa mainittu harrastajayhdistys Hanko tarkoittaa Angoa. Kaivaukset jatkuvat 2014 kesällä 30.6. - 11.7.


Kertomuksia

Kolmisenkymmentä angolaista osallistui syyskuussa 2010 yhdistyksen järjestämälle Slovakian matkalle.
Matkanjohtajamme Matti Ranta-Krenkku (www.slovakiaan.com) ja
arkeologian kandidaatti Lenka Demkova ohjasivat joukkoamme väsymättä kohteelta toiselle. Suurkiitos heille matkamme onnistumisesta!

Oheisessa matkakertomuksessa on hieman tunnelmia matkan varrelta.

Matkakohteena Slovakia osoittautui antoisaksi. Maasta löytyy paljon historiallisesti ja arkeologisesti kiinnostavia kohteita. Keskellä Eurooppaa sijaitsevana maa on ollut monen heimon läpikulkualue ja eri kansojen havittelema alue.

Jos pidemmälle matkalle ei ehdi, niin Bratislavan vanha kaupunki sopii hyvin viikonloppukohteeksi kaupunkimatkailijalle.


Arkeologian harrastajien tapaaminen Lempäälässä  12-13.9.2009 (teksti ja kuvat Katja Lehtinen)

Lempäälä 2009

Kaivauksilla Joutsenon Kuurmanpohjassa 18-21.8.2009 (teksti ja kuvat Pekka Rantanen)

Kuurmanpohja 2009

Kuvia

Angolaisia kävi taas joukolla kaivamassa Joutsenon Kuurmanpohjassa elokuussa 2010. Kuvissa korkean tason siivousryhmä viimeistelemässä tasoa ja Jatulin puheenjohtaja Helena Lamberg onnittelemassa 80 vuotta täyttänyttä sihteeriä Säde Rantasta. Tässä meille nuoremmille tavoitetta!

korkean_tason_siivous.jpg

sade_80_v.jpg

 


 

Angon joukkue osallistui Hiiden Hirven Hiihtoon laskiaissunnuntaina 14.2.2010.

Joukkue sijoittui hienosti viidenneksi!

Hirvenhiihto.jpg