Oivallisia löytöjä Jokiniemen kaivauksella 2014

Kuvateksti

28.7. alkaneilla Jokiniemen kaivauksilla toimivat Helsingin yliopiston alumnit kaivajina viikon 31, seuraavalla viikolla vuorossa olivat angolaiset. Löytöjä tuli heti alusta lähtien runsaasti, alumnitkin jaksoivat kaivaa tehokkaasti paahtavasta helteestä huolimatta. Kuvassa yleisnäkymä kaivausalueelta keskiviikkona 30.7.

Kuvateksti

Ja hienoja löytöjä alkoikin nousta esiin! Suuria astianpalasia löytyi useita, monilla eri tavoilla koristeltuja. Palat edustivat sekä aiempaa kampakeramiikkaa että myöhempää Uskelan keramiikkaa. Päivän löydöt kruunasi huolellisesti viimeistelty piinuolenkärki (kuvassa). Hyvä laatu viittaa siihen, että kärki voi olla valmistettu muualla kuin Suomessa. Innostunut kaivaja tunnisti heti "aseen" löytyneen!

Kuvateksti

Seuraavan päivän merkittävä löytö oli meripihkakoru, joka löytyi valitettavan pieninä murusina. Ensimmäinen kaivauslastan viilto rikkoi jo korua, mutta paljasti hienon värin, josta meripihkan voi tunnistaa. Kuvassa poimitaan hiekasta korun osia varovasti. Löytäjä vaikutti yllättyneeltä hienosta löydöstään.

Kuvateksti

Maanantaina 4.6. alkoi angolaisten kaivausvuoro ja mainiot löydöt jatkuivat. Tiistaina Kyllikki Rosenström löysi heti aamusta harvinaisen noin viisi ja puoli tuhatta vuotta vanhan idolin, josta tiedotusvälineet uutisoivat laajasti. Kaiken kukkuraksi Kyllikki löysi keskiviikkona kaivauksen päätöspäivänä vielä toisen idolin!

Ylen verkkosivun mukaan: "Tämä on aivan huikea lisä kampakeraamisen kulttuurin, esteettisen tajun ja tämän kulttuuri- ja uskomusmaailman avain, iloitsee arkeologi Jan Fast. Kampakeraamisen kulttuurin uskomusmaailmaan kuuluvat savesta tehdyt ihmis- ja eläinfiguurit. Malliltaan niinsanottu käyräidoli imitoi luultavasti sikiötä, ja sen muotoilussa on yhdistelty erilaisia aiheita."

Teksti Pekka Rantanen, kuvat Juha Mäkeläinen ja Pekka Rantanen